Tjänster Speciallinser

Med speciallinser kan vi avhjälpa problem som varken vanliga glasögon eller kontaktlinser kan göra. Här är några exempel på speciallinser som vi jobbar med.

Myopi-kontrollerande kontaktlinser

Med speciella kontaktlinser har vi möjlighet att bromsa utvecklingen av närsyntheten hos barn och yngre.

Förekomsten av myopi (närsynthet) ökar i världen och störst problem är det i de asiatiska länderna. Eftersom ögon med hög närsynthet har större risk för att utveckla ögonsjukdomar är det i vissa länder ett folkhälsoproblem. Detta har lett till att mycket energi och kraft läggs på att hitta olika sätt att bromsa denna utveckling. Även om vi i Sverige inte har sett denna dramatiska ökning i populationen så är det ändå ett problem för den enskilde individen som utvecklar närsynthet.

Forskningen har visat att om vi ger en annan optisk bild till ögat än vad vi normalt ger så kan det bromsa utvecklingen av närsyntheten. Det mest effektiva sättet att göra detta är genom kontaktlinser som ändrar de perifert brytande strålarna i ögat.

Sklerala kontaktlinser

Med moderna sklerala kontaktlinser kan vi hjälpa många problematiska ögon att se skarpt och bekvämt.

Det finns ögonåkommor som gör att hornhinnan får en dålig optisk kvalitet så som keratokonus, skada med ärrbildning, kornealtransplantation eller vid stor hornhinneastigmatism. Dåliga optiska kvalitet gör att om synen korrigeras med vanliga glasögon eller kontaktlinser så ger det ändå inte skarp syn.

Sklerala kontaktlinser skapar en reservoar av vätska framför ögats hornhinna och jämnar på så sätt ut de eventuella ojämnheter som finns där och skapar en ny optiskt ren yta. Resultatet blir en skarp bild i ögat och att hornhinnan badar i vätska hela dagen ger även är väldigt bekväma att använda.

Ett annat användningsområde för sklerala linser är för de som har problem med torra ögon. Eftersom linsen håller hela hornhinnan konstant fuktig och skyddar på så sätt hornhinnan kan många med kraftiga besvär av torra ögon få en lindring av sina besvär.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om de speciallinser vi kan erbjuda.